HDTutorial
PL

Odtwarzanie wczytuje osadzony odtwarzacz YouTube (tryb rozszerzonej prywatności).

Jak zresetować Maca do ustawień fabrycznych przed sprzedażą

Wyświetlenia: 378 360 12 listopada 2015 4:34

Obejrzyj w YouTube
KanałHBT

Opis autora

Przed sprzedażą Maca musisz wykonać kilka kroków.

Najpierw zrobisz kopię zapasową wszystkich danych, które chcesz zachować.

Jeśli kupujesz nowy Mac, możesz użyć Time Machine na oddzielnym dysku twardym.

Jeśli nie kupujesz nowego Maca, polecam skopiować pliki na zewnętrzny dysk twardy. Bo jeśli spróbujesz użyć Time Machine od Apple, dostęp do danych będzie nieporęczny. Natomiast z zewnętrznym dyskiem będziesz mógł podłączyć go do dowolnego komputera i łatwo odzyskać swoje pliki.

Po skopiowaniu wszystkich ważnych plików, należy deaktywować komputer.

Aby to zrobić, przejdź do iTunes → Store → Deauthorize This Computer

Wpisz swój Apple ID i hasło, a następnie kliknij „Deauthorize”.

Teraz możesz wymazać dysk twardy i zainstalować system operacyjny na nowo.

Porą restartu komputera.

Na tym etapie masz dwa wybory. Podczas restartu musisz przytrzymać określone klawisze.

Trzymając „Command + R” podczas uruchamiania, możesz przywrócić obecną wersję macOS.
Twój Mac stworzy na dysku narzędzie do przywracania obecnego systemu. Jeśli wybierzesz tę opcję, to przy każdej przyszłej instalacji systemu będziesz musiał podawać Apple ID i hasło. To wcale nie jest wygodne, jeśli planujesz sprzedać komputer.

Drugi wybór wymaga połączenia z internetem.
Trzymając „Command + Option + R” trafi się do trybu odzyskiwania przez internet od Apple.
Ta opcja zresetuje twój komputer do ustawień fabrycznych i zainstaluje najnowszą wersję macOS.

O tym poradniku

HBT opublikował ten poradnik wideo (4:34) 12 listopada 2015. Obejrzano go w YouTube 378 360 razy.

Kanał
HBT
Czas trwania
4:34
Opublikowano
12 listopada 2015
Wyświetlenia
378 360
Polubienia
1 498

Udostępnij

Ten poradnik w innych językach